Hrana kao lijek
Jučer sam se u jednom poslovnom (kontroliranom i s propisanom udaljenošću) susretu dotakla i teme kruha od kiselog tijesta. Činjenica je da se i u Zagrebu otvaraju nove pekarnice koje nude (samo) takav kruh. Je li to postalo pomodarstvo u izradi kruha? Zasigurno je ali u svjetlu promjena koje su prisutne u prehrani ljudi. Sve su manje interesantni industrijski proizvodi a sve se više vraćamo tradicionalnoj pripremi hrane. Vrtlarenje, priprema vlastite, domaće hrane sve su to novi trendovi u našim životima. Vraćamo se prirodi ili onome kako su to radili naši stari. Naravno, nije to predaja od bake majci pa zatim isporučeno u naše ruke jer se taj način života izgubio i potrebno ga je bilo iskopati, istražiti ponovno. Takav je moj slučaj: moja je majka znala ispeći fini kruh ali je on i dalje bio napravljen s industrijskim kvascem, kiselila je zimnicu ali ne bez octa i vinobrana, pripremala je vlastite pekmeze ali s bijelim šećerom i s kupovnim pektinom.